Reklamfilmens historia


Reklamfilmens historia

Världens första tv-reklam sändes den 1:a juli 1941 i USA. Det var en klockreklam från klocktillverkaren Bulova, som betalade hela fyra dollar till tv-bolaget WNBT i New York för att få sända en tio sekunders reklamfilm innan en basebollmatch mellan Brooklyn Dodgers och Philadelphia Phillies.

I slutet av 1920-talet tog radioreklamen fart på allvar, och det är härifrån tv-reklamen har sitt ursprung. Samma tanke ligger bakom de bägge teknologiska framstegen, nämligen frågan: när är publiken tillräckligt stor för att det ska löna sig att sända reklam genom mediet på stor skala? tv-nätverket var redo för reklamen år 1948, eftersom depressionen och andra världskriget försinkade det hela så mycket. På den tiden var det helt ny mark att bryta för de första marknadsförarna inom tv-industrin. De visste inte om de skulle producera en klassisk radioreklam med lite bilder till, och skulle de i så fall vara rörliga eller ej? Det fanns många frågetecken att räta ut, och det experimenterades en hel del. På 1950-talet kom man fram till att det bästa sättet att lyfta fram ett visst varumärke var att skapa en tv-serie som skulle vara presenterad av ett visst varumärke – exempelvis Colgate Comedy Hour, Coke Time eller liknande.

Detta fungerade bra ett tag, men sedan blev tittarbasen så pass stor att tv-bolagen började ta ut väldigt höga avgifter, eftersom varje varumärke sponsrade ett helt program – och dygnet har ju bara 24 timmar. Man kom fram till att man kunde låta ett program vara sponsrat av upp till fyra sponsorer. På så vis skulle man kunna få fram fler sponsorer, sänka priset för en enskild sponsor och därmed få mer volym för verksamheten. Dessutom hade tv-kanalerna större makt över vad de sände, eftersom de inte behövde vara helt avhängiga på bara några få stora sponsorer.

Idag har reklamen kommit långt i utvecklingen, men den tycks ändå vara sig lik på vissa sätt. Nu kommer som bekant reklamen i pauser i programmen och mellan programmen. Dagens TV-shop-program och liknande (infomercials på engelska) är dock fortfarande mest likt de sponsrade programmen från förr, då ett företag bestämde hur programmet utformades.

Nästa steg i reklamfilmens historia är vi i just nu – internet. Det har nu det blivit enkelt och lätt att spridda film via nätet, vilket lätt till en explosion i reklamfilmens utbreddning. Exakt hur det kommer se ut om 10 år vet ingen, men en ökning av reklamfilm verkar vara outviklig – film är helt enkelt bland det bästa för att fånga tittarnas uppmärksamhet.

Mer information: Reklamfilm